Luna martie vine cu schimbări majore în ceea ce privește energia electrică. Uniunea Europeană încearcă să blocheze vânzarea de dispozitive care consumă foarte mult curent electric. Astfel, chiar de la data de 1 martie vor intra în vigoare noi limite de consum de energie Tv și inclusiv un nou regulament în privința proiectării ecologice.
Spre uimirea românilor, aceste măsuri se vor aplica pentru televizoare și monitoare. Cea mai mare presiune ar putea fi pe televizoarele OLED mai mari și a celor noi 8K. Pe de altă parte, vor fi și excepții de la regulament, precum televizoarele care sunt deja la magazine până la această dată.
Problemele cu prevederile legale din prezent au legătură cu faptul că cerințele UE pentru afișajele 8K se bazează pe ipoteze ambițioase din 2014-2017, când această tehnologie era în curs de dezvoltare. Ulterior, afișajele 8K au intrat pe piața internă a UE la sfârșitul lui 2018, iar MicroLED s-a lansat abia în 2022. Așadar, cerințele UE nu sunt adaptate la nivelul actual de dezvoltare a tehnologiei, potrivit publicației germane t-online.de.
De asemenea, noile reglementări vizează clasele de eficiență ale televizoarelor. „Eticheta energetică” care împarte sistematic toate aparatele electrice de la A la G, se va schimba. Astfel, televizoarele care au fost repartizate anterior cu clasa energetică A vor trece acum în clasa energetică G.
CITEȘTE ȘI: PRIMEȘTI 800 DE LEI CA SĂ PLECI ÎN VACANȚĂ! ESTE CEA MAI TARE OFERTĂ DIN 2023
Tot din luna martie vor fi modificări severe și în privința regulamentului de proiectare ecologică. Standardul minim va fi clasa F, ia în acest sens, ecranele mai mari de înaltă rezoluție sunt în pericol de a fi scoase la vânzare. Măsurile UE vor afecta în special furnizorii acestor dispozitive consumatoare de energie, care ar trebui, de fapt, interzise în gospodării.
Dacă vorbim despre efectele negative pe care le are un televizor, ei bine, anumite studii au arătat că înainte de vârsta de 2-3 ani, privitul excesiv pe ecran timp de mai multe ore pe zi, poate avea consecințe extrem de dure. Acest lucru poate duce la distrugerea inteligenței emoționale, a capacității de memorare, dezvoltarea grea a limbajului și poate dăuna chiar și asupra aptitudinilor de citire.